De vrouwelijke cyclus en Ayurveda

We leven het meeste in balans, wanneer we meebewegen met de cycli van de natuur. Ons bioritme is daar namelijk op afgestemd. Denk bijvoorbeeld aan de cyclus van een dag, of die van een seizoen. Vrouwen hebben ook een maandelijkse cyclus en deze staat idealiter gelijk aan de cyclus van de maan. Elke maand ondergaat het vrouwelijke lichaam een reeks aan veranderingen. De baarmoeder is het centrum van een vrouw haar kracht en intuïtie. Wanneer een vrouw in contact staat met het ritme van haar ware natuur, leert ze zichzelf beter begrijpen en ondervindt ze meer balans in lichaam en geest. Hoe die cycli verloopt? Dat lees je in dit artikel.

We leven het meeste in balans, wanneer we meebewegen met de cycli van de natuur. Ons bioritme is daar namelijk op afgestemd. Denk bijvoorbeeld aan de cyclus van een dag, of die van een seizoen. Vrouwen hebben ook een maandelijkse cyclus en deze staat idealiter gelijk aan de cyclus van de maan. Elke maand ondergaat het vrouwelijke lichaam een reeks aan veranderingen. De baarmoeder is het centrum van een vrouw haar kracht en intuïtie. Wanneer een vrouw in contact staat met het ritme van haar ware natuur, leert ze zichzelf beter begrijpen en ondervindt ze meer balans in lichaam en geest. Hoe die cyclus verloopt? Dat lees je in dit artikel.

Elke maand maakt het vrouwelijke lichaam zich klaar voor een eventuele zwangerschap. Als een gerijpte eicel niet wordt bevrucht sterft deze af en wordt deze samen met het teveel aan slijmvlies en bloed afgescheiden. Dit is de menstruatie. Deze maandelijkse cyclus van een vrouw bestaat volgens de ayurvedische leer uit drie verschillende fasen/seizoenen, idealiter binnen 28 of 29.5 dagen. Net zoals de cyclus van de maan. 

VATA
Vrouwelijke cyclus: Menstruatie / Maanstand: Nieuwe maan / Seizoen: Winter

De menstruatie cyclus start op de eerste dag dat een vrouw bloedt. Dit is haar maandelijkse interne reiniging, zowel fysiek als mentaal. Er wordt ook wel gezegd dat de menstruatie een huilende baarmoeder is omdat haar ei niet bevrucht is. De vrouw kan daarom wat sensitiever zijn, en haar aura staat wijd open. Het is de meest duistere fase van de cyclus, ook wel de winterfase want er is vaak behoefte aan stilte, introspectie en afzondering. De vrouw mag contact maken met haar yin energie en van selfcare prioriteit maken, rust nemen, luisteren en voelen wat er gehoord en gevoeld moet worden en loslaten. Inspiratie wordt gecultiveerd. In deze periode raakt vata dosha makkelijk uit balans en wordt het dus aangeraden om een vata balancerende voeding en leefstijl aan te houden.

DO’S

 • Rust nemen
 • Meditatie
 • Agni werkt tijdens deze periode niet optimaal. Licht verteerbare maaltijden zoals soepjes, kitcheri, stoofpotjes en papjes mogen de voorkeur krijgen
 • Pruimensap kan de vertering te stimuleren
 • Positieve gedachten en affirmaties

DON’TS

 • Vermijd Vata verhogende voeding en leefstijl activiteiten. Veeleisende, en onnodig sociale activiteiten mogen vermeden worden. Intensieve work outs mogen ingeruild worden voor Moon salutations, yin, restorative of yoga nidra. Vermijd droog, koud, rauw en zwaar voedsel, en vermijd kapha verhogend voedsel zoals zuivel producten, pasta, broos, noten, suiker, vlees etc.
 • Onthouding van sex is volgens Ayurveda aangeraden tijdens de menstruatie om de natuurlijke flow van apana vayu (de neerwaartse beweging van Vata) niet tegen te werken
 • Knip tijdens de menstruatie niet de haren of de nagels. Dit kan een vrouw haar levenskracht verminderen.

KAPHA 

Vrouwelijke cyclus: Pre-ovulatie  / Maanstand: Eerste kwartier / Seizoen: Lente

De Kapha fase start aan het einde van de menstruatie. Dit is de pre-ovulatie fase, ook wel de lente die staat voor vernieuwing en stijgende energie. Net als de natuur, bloeit een vrouw helemaal op in deze lente periode. De inspiratie die in de vorige fase is gecultiveerd uit zich in bloeiende ideeën. Het is een overgangsfase tussen de menstruatie (duisternis, winter) en de eisprong (licht, zomer). Dit zijn ideale dagen om projecten op te starten die tijdens de volgende fase (de ovulatie) verwezenlijkt kunnen worden. Het is een tijd om beslissingen te nemen, moed te verzamelen en knopen door te hakken. In deze fase hebben vrouwen de meeste energie, verhoogde analytische capaciteiten, concentratie en planmatige vaardigheden. Haar gedachten zijn helder en de emoties stabiel. Ze is meer geneigd om sociaal te zijn, uit te gaan en plezier te maken. Ze voelt zich op en top vrouwelijk, sensueel en juicy. Rond de 14e dag krijgt een vrouw haar ei sprong.

DO’S:

 • Journalling, de verkregen inspiratie mag omgezet worden in concrete ideeën
 • Een uitdagende en verkwikkende yoga practice zoals jivamukti of vinyasa flow
 • Als je iets ontweken hebt of verdrongen, is dit de beste tijd om het te confronteren en aan te pakken

PITTA

Vrouwelijke cyclus: ovulatie / Maanstand: Volle maan / Seizoen: Zomer

Na de eisprong is een vrouw het meest vruchtbaar. Haar temperatuur is wat gestegen en hiermee betreed ze de Pitta fase van de cyclus. Samen met haar libido stijgt ook haar eigenwaarde en zelfvertrouwen. Ze ervaart veel energie en vitaliteit. Het is een vruchtbare fase op alle vlakken van haar leven, zowel op het werk, als haar persoonlijke leven. Inspiratie die ideeën werden, worden nu gemanifesteerd in projecten. Het is voor de vrouw een expressieve en sociale fase waarin ze straalt en meer in haar Yang energie/doe modus treedt. Het is belangrijk dat een vrouw haar energie managet en zichzelf niet voorbij loopt tijdens deze Pitta fase. 

DO’S:

 • Koriander thee, hibiscus thee, aloe vera en donker groene bladgroenten helpen Pitta af te koelen
 • Beperk de smaken pittig, zuur, zout, nachtschade groenten en stimulerende middelen zoals koffie
 • Het is een goede tijd om zaken te doen maar pas op voor impulsieve aankopen

VATA

Vrouwelijke cyclus: Pre-menstruatie / Maanstand: Laatste kwartier / Seizoen: herfst

De vrouw betreed op de 21e dag de laatste fase van de cyclus, de herfst. Net als dat de bomen hun bladeren laten vallen, scheidt de baarmoeder af wat haar fysiek en emotioneel niet meer dient. Het is een fase van sterfte zodat er wedergeboorte kan plaatsvinden. De lichamelijke energie van een vrouw begint af te nemen, en mogelijk ook het geheugen en het vermogen om zich te concentreren. Ze kan de behoefte voelen om schoon te maken, los te laten en opnieuw in zichzelf te keren. Deze fase kan ook gepaard gaan met PMS symptomen. Emoties die gedurende de maand zijn opgehoopt kunnen naar de oppervlakte komen. Wat wil er gehoord worden? Het is belangrijk dat deze emoties serieus genomen worden want het kan een teken zijn dat er gedurende de maand emoties en behoeften zijn onderdrukt. Het is een ideaal moment om de emoties, verlangens, behoeften en angsten te observeren, te helen en stappen voorwaarts te zetten op het gebied van persoonlijke groei. Het is mogelijk dat het libido tijdens deze periode ook stijgt. 

DO’S:

 • Masseer je borsten met castor olie
 • Bij buik krampen masseer de regio met castor olie en bedek het met een warme kruik
 • Neem rust

In de oudheid zouden alle vrouwen menstrueren tijdens de nieuwe maan, en ovuleren tijdens de volle maan. Dit is de meest gezonde flow volgens Ayurveda. Omdat we hedendaags niet meer in tune leven met onze natuurlijke cycli, door o.a. kunstmatig licht, een vol geplande dag, stress etc. is de gevoeligheid voor het biologische ritme een beetje verloren gegaan. Door zich bewust te worden van-, en weer contact te maken met- haar cyclus, kan een vrouw haar activiteiten plannen rondom haar eigen behoeften, en weer in harmonie leven met haar natuurlijke processen. Ayurvedisch en TCM therapeut Claudia Welch zegt dat de menstruatie van een vrouw kan dienen als een kanarie in de kolenmijn. Als de vrouwelijke cyclus gebalanceerd is, is de vrouw in balans. 

Wil jij meer van deze tips and tricks ontvangen? Schrijf je in voor onze maandelijkse news update van Go With The Glow. Laat je gegevens achter en je ontvangt binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

Geef een reactie

Over Glo

Glo is een Female Leadership, Health & Pleasure coaching praktijk en community voor vrouwen die ten volle willen leven en schitteren.

Online cursus

Radiance -
Reclaiming Sexuality

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief