Functionele paddenstoelen poeders

Functionele paddenstoelen poeders: wat zijn het nou eigenlijk? Het zijn krachtige kruiden die je zou moeten toevoegen aan jouw dagelijkse health routine, voor meer immuniteit en levenskracht. Wij zijn Laura en Jasmijn van Mush Superfood, en middels deze blog hopen we jou te informeren en inspireren over de kracht van paddenstoelen.

In de afgelopen paar jaar zijn functionele paddenstoelen poeders in de westerse landen enorm gestegen in populariteit, vooral in landen als Amerika en Australië worden deze eeuwenoude geneeskrachtige paddenstoelen met regelmaat aan de dagelijkse gezondheids rituelen toegevoegd. En dat is niet zonder reden, want paddenstoelen zoals o.a. Reishi, Chaga en Lion’s Mane hebben allemaal veelbelovende voordelen die de algehele gezondheid kunnen versterken, met elk weer unieke eigenschappen.

Voor veel genees tradities en rituelen rondom de wereld is de kracht van paddenstoelen niet iets nieuws. Veel functionele paddenstoelen worden immers al eeuwenlang gebruikt in bijvoorbeeld de Russische kruidengeneeskunde. Maar de krachtige eigenschappen van de paddenstoel zijn wellicht het meest bekend in de Aziatische landen. Vooral in de Traditionele Chinese Medicine (TCM). De oudste originele teksten uit de Materia Medica omschrijven 365 kruiden, waarvan ook verschillende soorten paddestoelen die voor uiteenlopende medicinale doeleinden worden gebruikt, zoals het verbeteren van welzijn en verlengen van de levensduur. Een van de bekendste paddenstoelen is de ganoderma lucidum, beter bekend als Reishi of Queen of mushrooms.

Hieronder lichten wij drie paddestoelen voor jullie uit:

Reishi paddenstoel

Sleep – calmness – mood

De ganoderma (Reishi) staat bekend om de vele gezondheidsvoordelen die hij met zich meebrengt en heeft daarnaast ook adaptogene eigenschappen. Reishi schijnt een positieve bijdrage te leveren tijdens het ontgiftingsproces van de lever, met een versterkend effect als gevolg, dit omdat Reishi ondersteunt tijdens het ontgiften van schadelijke stoffen en zware metalen uit het lichaam.

In de Chinese geneeskunde is de lever ook verantwoordelijk voor een groot deel van onze gemoedstoestand: dus kan een detox of ontgifting helpen bij het bereiken van een beter humeur en een lichter gevoel.

Als adaptogeen stelt Reishi je in staat om je aan te passen aan hetgeen wat nodig is om lichaam en geest meer in harmonie samen te laten werken.

Lion’s Mane paddenstoel

Clarity – energy – mind

In het latijn beter bekend als Hericium, is de Lion’s Mane is een van de meest veelbelovende medicinale of functionele paddestoelen. Vooral als het gaat om zijn potentieel om onze cognitieve gezondheid te verbeteren, omdat Lion’s mane zou helpen bij het stimuleren van nerve growth factor (NGF).

In de oudheid stond deze paddenstoel al bekend om zijn positieve effect op het brein. Met als bijnaam “The priest from the mountains” werd deze paddenstoel ook gebruikt tijdens visualisatie meditaties, om de focus te verbeteren en een hogere staat van bewustzijn te bereiken.

Chaga Paddenstoel

Immunity – antioxidant – adaptogen

Met de bijnaam ’King of mushrooms’ moet je bij de Chaga al snel aan een power paddenstoel denken, niet zo gek ook als je naar de hoge concentratie antioxidanten kijkt. De functionele paddenstoel Chaga kan tot wel driemaal de antioxidant waardes van de goji berry bevatten (terwijl de goji bes volgens onderzoek de meeste antioxidanten zou bevatten). Door deze hoge waardes kan Chaga een positief en versterkend effect hebben op het algehele immuunsysteem en zo de weerstand verhogen.

Uitproberen? Bestel jouw paddenstoelen poeders bij Mush en bekijk het recept voor een Reishi detox thee via onderstaande button!

Deze blog is geschreven door Laura Swaan en Jasmijn Engel. Zij zijn Mush Superfood gestart om hun mede Aardlingen te inspireren een meer holistische kijk op het leven aan te nemen, met functionele paddenstoelen poeders als dagelijkse ondersteuning voor de gezondheid. Paddenstoelen zijn de organismen die onze ecosystemen gezond houden en zo kunnen ze ook van waarde zijn voor de gezondheid van de mens, zowel extern door de natuur te ondersteunen en zo bij te dragen aan de leefomgeving van de mens, maar ook intern door ons immuunsysteem een boost te geven.

Wil jij meer van deze tips and tricks ontvangen? Schrijf je in voor onze maandelijkse news update van Go With The Glow. Laat je gegevens achter en je ontvangt binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Glo

Glo is een Female Leadership, Health & Pleasure coaching praktijk en community voor vrouwen die ten volle willen leven en schitteren.

Online cursus

Radiance -
Reclaiming Sexuality

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief