Kitchari is een Ayurvedische recept uit India met als basis basmati rijst en gele mungbonen. Deze maaltijdsoep is een ware immuniteit booster. Het is licht verteerbaar en wordt ook gebruikt bij detox programma’s om de darmen te reinigen. Daarnaast is de soep ook heel erg lekker.
De rijst en bonen vormen samen een compleet eiwit profiel wat dit een volwaardig en gezonde maaltijd maakt. Je kunt verschillende groenten naar keuze gebruiken voor dit gerecht, of bijvoorbeeld de groenten opmaken die je al in huis hebt.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 100 gram gele Mungbonen ook wel Mung dal genoemd. Deze zijn verkrijgbaar bij de toko, Indiase speciaalzaken of online. Hier vind je ook een biologische variant.
- 100 gram witte basmati rijst (biologisch)
Groenten naar keuze, bijvoorbeeld:
- 1 kleine zoete aardappel
- 1 courgette
- 2 kleine wortelen
- 4 handjes verse spinazie
Kruiden:
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- Een stuk gember fijngesneden
- 1 ui
- Een mespuntje hing / asafoetida (verkrijgbaar bij de toko of via de webwinkel pitpit)
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 eetlepel kerrie of masala poeder
- Laurierblad
- zwarte peper
Verder:
- 6 eetlepels kokosolie of sesam olie
- Eventueel een blikje kokosmelk
- Een hand verse koriander of peterselie
Zo maak je het:
- Week de gele mungbonen minstens 4 uur of zet ze idealiter een nacht van te voren in water.
- Zet een liter water aan de kook en was de mungbonen en de rijst grondig
- Verhit 2 eetlepels olie in een pan en fruit de ui tot deze glazig is. Voeg de hing, kurkuma, kerrie/masala en de helft van de gember toe, en roer even om.
- Voeg de gewassen mungbonen en de rijst toe, en bak ze kort mee
- Voeg het gekookte water (En eventueel een blikje kokosmelk) toe tot de bonen flink onder vocht staan. Breng dit samen met het laurierblad 30 tot 40 minuten aan de kook. Snijd ondertussen de groenten.
- Als de rijst en mungbonen na 30 tot 40 bijna gaar zijn, voeg je de groenten toe. Dek de pan af en laat dit meekoken tot de groenten gaar zijn.
- Ondertussen maak je een tarka: dit zijn de specerijen die als laatste apart gebakken worden in een pannetje . Op deze manier komen de smaken het beste tot hun recht, en blijven de helende eigenschappen van de specerijen optimaal behouden omdat ze niet zo lang meekoken.
- Verwarm de overige 4 eetlepels olie in een klein pannetje. Voeg de fijngesneden knoflook, de overige gember, korianderzaad, venkelzaad, komijnzaad en zwarte peper toe. Voeg eventueel ook chili of verse rode peper toe als je van pittig houdt. (En geen Pitta onbalans hebt). Bak tot je de specerijen hoort poppen.
- Laat de tarka even afkoelen en roer deze vervolgens door de soep, samen met de spinazie. Laat een paar minuutjes meekoken en dan is de Kitchari klaar om geserveerd te worden! Vergeet niet af te toppen met verse kruiden naar keuze zoals koriander of peterselie.
Wil je weten hoe deze soep als onderdeel kan dienen van een detox programma? Lees hier meer over het Cleanse & Glow programma.
Wil jij meer recepten, tips and tricks ontvangen? Schrijf je in voor onze maandelijkse news update van Go With The Glow. Laat je gegevens achter en je ontvangt binnen enkele minuten een bevestigingsmail.