Ayurvedische hulp bij obstipatie bij je kindje

Wat te doen wanneer je kindje last heeft van obstipatie? Loulou deelt Ayurvedische tips om dit op natuurlijk wijze te verzachten.


De ontlasting is een goede graadmeter voor de gezondheid van je kindje. In de ontlasting kun je zien of er sprake is van droogte, stress, wormen, of als de spijsvertering niet optimaal is. Volgens de Ayurvedische leer hoort bij een gezonde stoelgang een dagelijks bezoekje aan de wc, idealiter vóór het ontbijt. Wanneer de ontlasting ‘s ochtends niet vanzelf op gang komt zonder stimulans, is er volgens Ayurveda eigelijk al last van obstipatie.

Hoe ondersteun je een goede stoelgang?

  • Vermijd rauw en droog voedsel zoals rijstwafels en geef voorkeur aan gekookte, warme, soepige, papperige, gestoofde maaltijden. Houd de maaltijden licht verteerbaar en simpel.
  • Gebruik goede vetten zoals olijfolie, kokosolie, sesamolie, avocado olie, lijnzaad olie (deze laatste niet verhitten maar achteraf over de maaltijd schenken)
  • Leer je kindjes om ’s ochtends de tijd te nemen om op het toilet te zitten en de darmen te trainen om zich te ontlasten. Een toilet meditatie en bewust ademhalen kan hierbij helpen.
  • Start de dag met-, en geef gedurende de dag warm water.
  • Geef je kindje een warme olie massage op het buikje in klokwaardse richting
  • Week gedroogde pruimen overnight en brengt dit een paar minuutjes aan de kook. Geef je kindje het sap en/of de pruimen.
  • Rozen thee is lichtelijk laxerend
  • Strooi 3 eetlepels lijnzaad in een glas en voeg er kokend water aan toe. Laat dit een paar minuten afkoelen en laat je kindje het water opdrinken. Dit werkt laxerend
  • Help je kindje in de yoga pose: pavanamuktasana, oftewel de ‘wind bevrijdende houding”. Het is een liggende houding met de knieën opgetrokken naar de borst. Deze houding verhelpt ontstopping in de darmen door opgesloten gassen te laten ontsnappen.

Veel succes! Als je nog vragen hebt, stel ze gerust in de comments hieronder.

Wil jij meer van deze tips and tricks ontvangen? Schrijf je in voor onze maandelijkse news update van Go With The Glow. Laat je gegevens achter en je ontvangt binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Glo

Glo is een Female Leadership, Health & Pleasure coaching praktijk en community voor vrouwen die ten volle willen leven en schitteren.

Online cursus

Radiance -
Reclaiming Sexuality

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief