Ayurvedische tips om beter te slapen

Slaap is een soort retraite voor de zintuigen. Een diepe en kwalitatief goede slaappartij is nodig om ons brein, lichamelijke en emotionele functies te herstellen. Hoeveel slaap je nodig hebt is afhankelijk van je constitutie, maar je mag uitgaan van gemiddeld 8 uur per nacht.

 • Krijg jij elke nacht voldoende slaap?

 • Val je binnen 15 minuten in slaap wanneer je naar bed gaat?

 • Kun je wakker worden zonder een wekker te zetten?

 • En kun je de dag doorkomen zonder cafeïne of andere stimulerende dranken?

Als het antwoord ‘nee’ is ben je niet de enige (gemiddeld 1 op de 5 mensen heeft slaap problemen) en daarom delen wij 11 Ayurvedische tips om beter te slapen.

 1. Creëer een routine waarbij je rekening houdt met je circadiaan ritme, dit is je interne biologische klok van 24 uur. Elk moment van de dag heeft het lichaam een belangrijke taak om de fysiologie van ons lijf in orde te houden. Lichaamstemperatuur, hormoonlevels, slaap en metabolisme zijn allemaal onder invloed van deze biologische klok. Wanneer je jouw dagelijkse rituelen aanpast op de natuurlijke ritmes van je biologische klok leef je meer in balans. Leer hoe je dit kunt doen in onze IGTV ‘Leer optimaal je dag in te delen volgens je natuurlijke klok’.

 2. Probeer vóór 22:00 in bed te liggen, voordat de Pitta tijd in gaat en je een tweede vlaag van energie krijgt.

 3. Doe regelmatig Abhyanga zelf massages met warme sesam olie. Loulou schreef hier een artikel over op Bedrock.

 4. Kies voeding en kruiden die grondend werken zoals pompoen, bieten, wortelen, champignons, valeriaan, kamille of neem een kopje warme golden milk voor het slapen gaan met kurkuma, nootmuskaat, kardemom, kaneel en een theelepel kokosolie

 5. Eet minstens 3 uur voordat je gaat slapen je laatste maaltijd

 6. Dim het licht en beperk je schermtijd ruim voordat je gaat slapen zodat je lichaam melatonine kan aanmaken

 7. Doe pranayama (ademhalingsoefeningen), meditatie, yoga nidra of journaling een uur voordat je naar bed gaat

 8. Neem een magnesium voetenbadje of spray magnesium onder je voetjes, of zorg voor voldoende groene groenten of donker groene bladgroenten bij je avondmaal.

 9. Lavendel olie of spray helpt je zenuwstelsel om in rest & digest modus te komen

 10. Drink caffeine houdende dranken minstens 12 uur voordat je gaat slapen

 11. Kies natuurlijk beddengoed. Je ligt gemiddeld een derde van je leven in bed waarbij je huid direct contact heeft met het beddengoed. Je huid is je grootste orgaan en sterk absorberend. Geef dus de voorkeur aan natuurlijk en biologische materialen! Wij kiezen voor ethische handel en biologisch katoen van Yumeko.

Wil jij meer van deze tips and tricks ontvangen? Schrijf je in voor onze maandelijkse news update van Go With The Glow. Laat je gegevens achter en je ontvangt binnen enkele minuten een bevestigingsmail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Glo

Glo is een Female Leadership, Health & Pleasure coaching praktijk en community voor vrouwen die ten volle willen leven en schitteren.

Online cursus

Radiance -
Reclaiming Sexuality

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief