Ik sprong een gat in de lucht toen ik dit nieuws las:
‘Spanje staat op het punt om een nieuwe wet goed te keuren die vrouwen met menstruatieklachten het recht geeft om elke maand minstens drie dagen ziekteverlof te nemen.‘
Maar liefst 1 op de 5 vrouwen heeft zo veel last van menstruatie klachten dat het haar dagelijkse activiteiten beïnvloedt. Voorbeelden van menstruatie klachten zijn o.a.:
• Weinig energie
• Zeurende pijn in de rug
• Buikpijn
• Overgeven
• Koorts
• Gevoelige borsten
• Hoofdpijn
• Extra transpireren
• Diarree
• Neerslachtigheid
• Hevige bloedingen die leiden tot bloedarmoede en duizeligheid
Volgens John Guillebaud, Britse professor en hoogleraar reproductive health aan het University College London, wordt het tijd dat we menstruatiepijn serieus gaan nemen, want deze pijn kan volgens hem
“net zo pijnlijk zijn als een hartaanval”.
Dat het niet onderzocht is heeft volgens de Britse arts Imogan Shaw een duidelijke reden: “Ik weet dat het cynisch klinkt, maar als mannen er ook last van zouden hebben werd er misschien meer onderzoek naar gedaan” vertelt ze aan The Telegraph.
Kun jij je voorstellen dat je onder de genoemde omstandigheden gewoon moet werken? Nou stomme vraag eigenlijk, want grote kans dat jij als lezer van het vrouwelijke geslacht bent, en inderdaad vaak genoeg onder deze omstandigheden de schouders eronder hebt moeten zetten en gewoon naar werk bent gegaan, of naar gymles, of naar dat feestje die je niet durfde af te zeggen omdat je ‘ongesteld zijn’ niet een geldig excuus vond.
Óf je was die klachten zo zat, dat je op advies van de huisarts aan de pil bent gegaan.
Waarom doen we dit dan massaal?
Menstruatie klachten zijn tot nu toe nooit zodanig erkent. ”Het hoort er nou eenmaal bij” toch? Of “neem maar een aspirientje” dan kun je gewoon door. De media en reclames voor vrouwelijke hygiene producten stimuleren vaak ook vrouwen om tijdens de menstruatie door te blijven gaan met je dagelijkse activiteiten, mede mogelijk gemaakt door de tampon.
Menstrueel verlof
In oudere culturen zoals de Ayurveda wordt de menstruatie gezien als een heilige tijd waarin de vrouw zich onthoudt van huishoudelijke taken en met andere vrouwen uit het dorp samenkomt om rust te nemen. Dit maandelijkse ritueel draagt bij aan haar levenslange algehele welzijn.
In de oude geschriften wordt de menstruerende vrouw ‘sukumaram‘ genoemd, dit betekent delicaat. Net als de zwangere vrouw, mag de menstruerende vrouw worden gedragen als een kommetje die tot de rand gevuld is met olie. Je wilt haar met zoveel voorzichtigheid en zorg dragen dat je geen druppel laat overlopen.
Om te begrijpen waarom, moeten we iets dieper duiken in de wetenschap en geneeskunde van de Ayurveda.
Vata, Pitta en Kapha zijn de drie krachten die o.a. verantwoordelijk zijn voor de fysiologie van het menselijke lichaam.
Vata Dosha is verantwoordelijk voor alle functies en bewegingen in het lichaam, zoals o.a. circulatie, ademhalen, spier beweging, zintuigelijk waarnemen en uitscheiding van de menstruatie. Maar ook het zenuwstelsel en het hormonale stelsel staan onder invloed van Vata dosha.
Gedurende de menstruatie is Vata dosha van nature meer aanwezig in het lichaam en dat maakt de vrouw kwetsbaarder voor disbalans. Vata is namelijk verantwoordelijk voor zo een 80% van alle ziekten en disbalans.
Hoe een vrouw tijdens haar menstruatie voor zichzelf zorgt, heeft een immens grote invloed op de menstruatie zelf, maar ook hoe ze zich de rest van de maand voelt. Als ze de dagen dat ze bloedt rust neemt en energie cultiveert, dan heeft ze de rest van de maand meer energie en is ze vaak productiever.
Op de langere termijn heeft menstrueel verlof invloed op het algehele welzijn van de vrouw. Zo verhoogt het haar vruchtbaarheid, verkleint de kans op bot ziekten zoals osteoporose, vermindert klachten tijdens de overgang, vermindert de kans op een burn out en brengt algeheel welzijn doordat ze meer in tune leeft met haar natuurlijke ritmes.
Man VS Vrouw
Menstrueel verlof is de volgende stap in emancipatie die de wereld nu nodig heeft. We leven nu in een cultuur die is ingericht op de biologische klok van het mannelijke lichaam. Mannen en vrouwen zijn gelijk, maar niet hetzelfde. De fysiologie van het mannelijke en het vrouwelijke lichaam is anders. Een man voelt zich over het algemeen gedurende de maand elke dag vrijwel hetzelfde. Terwijl de vrouw verschillende hormonale cycli doorloopt en elke dag andere behoeften heeft.
Fysiologisch gezien, maar ook mentaal, emotioneel en spiritueel heeft een vrouw er veel baat bij om tijdens haar menstruatie een aantal dagen rust te nemen. Ongeacht of ze ernstige menstruatie klachten ervaart, of niet.
Daarbij wil ik ook vermelden dat menstruatie klachten veel voorkomend zijn, maar absoluut niet normaal! Het is een teken dat er iets uit balans is, want iedere gezonde vrouw zou een leefbare cyclus moeten hebben. Gelukkig kun je met voeding en leefstijl heel veel doen om menstruatie klachten te verhelpen.


Hier heb ik een heel werkboek aan gewijd: Routines en rituelen voor de vrouwelijke cyclus. Ik bied deze aan voor een hele lage prijs, namelijk €14,95,- omdat ik vind dat elke vrouw deze kennis in huis moet hebben!
Leer je vrouwelijke cyclus en natuurlijke ritmes beter begrijpen zodat je meer energie, zelfliefde en balans ervaart.
In dit werkboek vind je o.a.:
- Routines en rituelen voor elke fase van je cyclus
- Recepten voor elke fase van je cyclus
- Een Glo Cyclus tracker
- Yoni meditatie om de relatie met je Yoni te helen
- Tips en richtlijnen om je gedurende de maand meer in balans te voelen
In Mindful & Miljonair podcast aflevering waar ik te gast was vertelde ik al over het belang van menstrueel verlof. Benieuwd? Beluister de podcast hier: