My sacred truffle journey

Loulou maakte een sacred truffle journey, een driedaags retreat waarin je met hulp van plant medicijnen een reis naar binnen maakt. Plant medicijnen worden al duizenden jaren lang door inheemse volkeren vereerd en gebruikt voor persoonlijke heling en transformatie. Nadat het in de jaren 60 gebannen werd maken psychedelica langzamerhand hun come back. Loulou legt uit wat het is en hoe zij haar journey heeft ervaren. 

Wat zijn truffels?

Truffels groeien onder de grond. Ze bevatten de psychoactieve stof psilocybine die geestverruimende effecten heeft. Omdat het plantkundig gezien geen paddenstoel is, maar een sclerotica, vallen truffels niet onder de Opiumwet en zijn ze daarom (in tegenstelling tot andere psychedelica zoals paddo’s) legaal in Nederland. 

Waarvoor worden truffels gebruikt?

Psychedelische truffels kunnen als katalysator werken voor persoonlijke ontwikkeling, diepe genezing en verruiming van je bewustzijn. Met de juiste support en in een veilige setting kunnen truffels helpen om je dichter bij jezelf te brengen. Er wordt gezegd dat de journey je niet altijd geeft wat je wilt, maar wat je nodig hebt. De ingang is dus voor iedereen anders; van het mystieke, tot dichter je lichaam in zakken of het gevoel dat alles liefde is. 

Effecten die veel mensen ervaren zijn o.a.:

 • Meer verbondenheid met jezelf, je lichaam en de mensen om je heen
 • Een diepere en spirituele verbinding met jezelf en de natuur
 • Een mystieke staat van bewustzijn
 • Heling van emoties, trauma of doorbreken van patronen
 • Een verhoogd gevoel van creativiteit, liefde en bliss
 • Meer gevoel van zingeving
 • Verruimende blikken op relaties

Daarnaast zijn er verschillende experimentele onderzoeken die nog vrij nieuw zijn, maar veelbelovende resultaten tonen bij mensen met depressie, verslavingen, en doodsangst. Een truffel journey in een gecontroleerde setting, met een voorbereidde mindset, en goede begeleiding en integratie zou al net zo effectief kunnen zijn als jaren therapie. 

Waarom ik de roeping voelde om de journey te maken

Ik voelde me geroepen om me te keren tot plant medicijnen omdat ik het gevoel had dat ik op een kruispunt stond en niet wist welke kant ik op moest. Ik had al langere tijd gevoelens van anxiety, gepaard met hart kloppingen en kortademigheid. Ik voelde dat er blokkades en overtuigingen zaten die mij tegenhielden, en vond het soms moeilijk om te verbinden met mijn kern. Ik ervaarde soms een conflict tussen ratio en hart. Daarnaast heb ik een inherente nieuwsgierigheid naar geest verruimende ervaringen, dus toen deze gelegenheid zich 6 jaar na mijn Ayahuasca trip verleende voelde ik aan alles een ‘ja’.

Set and setting 

Ik deed mijn journey onder begeleiding van Roos, een moderne medicijnvrouw, en Meike bij My Roots & Wings in de Pijp Amsterdam. Want wáár je de journey maakt, met wie je bent, en wat je wilt dat de journey voor jou doet is van grote betekenis voor hoe de reis verloopt. Ook de intentie die je voor de journey stelt is kritisch. Ik kreeg een health screening en 2 coaching sessies voorafgaand aan het retreat. Dit vond ik heel fijn omdat het vertrouwen schepte in de journey en een band met mijn gids Roos. Ze hielp mij ook om mijn intenties helder te maken. De avond vóór de truffel reis openden we met een ceremonie om mijn mede reizigers te ontmoeten en kregen we de ‘flight instructions’. 

De journey 

Op ceremoniële wijze verwelkomden we de spirit van de truffels, spraken onze intenties uit in ons hoofd en bedankten deze plant medicijnen voor de liefde, licht en waarheid die ze ons zouden brengen. 

De reis was intenser dan ik me had voorgesteld. Uit gesprekken die ik met mensen heb gehad die truffels hebben gebruikt kwam veelal een gevoel van euforie en verbinding met de natuur. Ik werd uitgenodigd om donkere delen in mijzelf aan te kijken, maar ik was mij ervan bewust dat de truffels je geven wat je nodig hebt, dus ik gaf me er vol vertrouwen aan over. Ik herinnerde me de mantra die op de journal geschreven staat die ik van Roots & Wings had gekregen: Connect with what is

De trip verliep in vlagen en ik doorliep heftige gebeurtenissen en emoties, ik ademde erdoorheen terwijl ik tranen over mijn gezicht voelde vloeien. Het leek alsof ik verschillende cycli doorliep, van euforie, naar verdriet, naar donkere delen waar ik doorheen mocht werken. Ik dacht aan mijn geliefden, niemand die mij kon komen redden behalve ikzelf. Ondanks dat ik er alleen voor stond voelde ik mij verbonden met alles wat ís.

De intenties die ik had gesteld nodigde ik uit in mijn trip. Ik moest er eigenlijk een beetje om lachen, want het voelde alsof alles al ís. Ik moest ook meerdere keren lachen om de gedachten die ik doorgaans allemaal heb. “Jeetje meid, wat maak je het jezelf moeilijk soms!’ Dacht ik.

Langzaam maar zeker begon ik terug te komen. Er zouden inmiddels al zo een 5 uren voorbij zijn gevlogen. De muziek trok me nog een paar keer terug om door een cyclus heen te werken. Eenmaal terug besefte ik me dat het leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Er heeft een gigantische shift en transformatie plaatsgevonden. 

De dagen en coaching sessies met Roos opvolgend aan de trip stonden in het teken van integratie. Nu zou het werk pas écht beginnen, want hoe zou ik deze inzichten integreren in het dagelijkse leven?

De dagen na het retreat heb ik veel rust genomen en tijd om te verwerken wat er heeft plaatsgevonden. Ik heb veel geschreven, en de notities gelezen die ik tijdens het retreat heb gemaakt. Ook het terugluisteren van de playlist heeft geholpen om bepaalde delen te herleven, het een plek te geven en het te integreren.

De after effect

Wat ik meeneem uit de journey is dat ik me dieper verbonden voel met mezelf, mijn geliefden en het leven zelf. Ik voel me krachtiger, heb meer (zelf) vertrouwen en wat ook heel sterk naar voren kwam is dat ik mezelf toestemming mag geven om te zijn wie ik ben, met alle aspecten die daarbij horen. En dat alles écht ok is.

Een snelkookpan 

De innerlijke reis kun je ook zonder truffels maken, ik heb het ervaren in de breathwork sessies met Roos. Maar zoals Roos heel mooi zegt : ‘de truffel reis is als een snelkookpan’. Het brengt het onbewuste naar het bewustzijn waardoor je alle delen van jezelf kunt integreren; de mooie en de uitdagende aspecten. Wanneer we volledig in staat zijn om al deze delen van onszelf te belichamen, wordt het leven meestal lichter.

Wat mij heeft geholpen om me voor te bereiden om de journey (naast de coaching sessies, health screening en preparation file van Roots & Wings) was me informeren over psychedelica. Bronnen waar ik veel aan heb gehad (en jij misschien ook) zijn:

 • Explained – the mind aflevering 5 psychedelics (Netflix)
 • Fantastic Fungi (Netflix)
 • Boek: How to change your mind – Michael Pollan
 • Podcast Joe Rogan met gast Michael Pollan
 • Dit e-book kan je ook goed uitleggen wat plant medicijn is en hoe je je kunt voorbereiden.

Overweeg je zelf ook een journey te maken? De truffle journeys worden maandelijks gegeven bij Roots & Wings. Mijn oprechte advies is om dit écht onder goede begeleiding te doen. Ik heb eerder een psychedelische trip gedaan zonder begeleiding, en ondanks dat ik daar ook mooie inzichten uit heb verkregen, was het deze keer vele malen effectiever en heeft het integratie proces ervoor gezorgd dat ik de inzichten dicht bij mij hart meedraag in mijn alledaagse leven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Glo

Glo is een Female Leadership, Health & Pleasure coaching praktijk en community voor vrouwen die ten volle willen leven en schitteren.

Online cursus

Radiance -
Reclaiming Sexuality

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief