Tune in met je circadiaanse ritme

Heb jij al een dagelijkse routine voor jezelf gecreëerd? In de Ayurveda heet een dagelijkse routine van selfcare Dinacharya en deze dagelijkse routine is volgens de eeuwenoude leer essentieel voor goede gezondheid. Het helpt je verbinden met de ritmes van de natuur.

Ons lichaam heeft een bioritme, een biologische klok van 24 uur. Dit wordt ook wel je circadiaanse ritme genoemd. Elk moment van de dag heeft het lichaam een belangrijke taak om de fysiologie in orde te houden. Lichaamstemperatuur, hormoonlevels, slaap en metabolisme staan allemaal onder invloed van deze biologische klok. Daarom voel je je niet de hele dag hetzelfde, maar schommel je tussen verschillende gemoedstoestanden, gedachten en emoties. Wanneer je de dagelijkse activiteiten aanpast op deze natuurlijke ritmes van je biologische klok dan leef je meer in balans.

Ayurveda maakt een dagindeling volgens de dosha’s vata, pitta en kapha. Op sommige momenten kun je bepaalde activiteiten beter doen dan op andere momenten. Door van deze inzichten gebruik te maken functioneren je lichaam en geest op zijn best.

Wat is bijvoorbeeld het beste moment om je grootste maaltijd van de dag te eten? Op welk tijdstip kun je het beste naar bed gaan, en hoe laat moet je ontwaken voor de meeste energie?

Aan de hand van onze dagplanner plan je jouw activiteiten productief maar mindful in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Glo

Glo is een Female Leadership, Health & Pleasure coaching praktijk en community voor vrouwen die ten volle willen leven en schitteren.

Online cursus

Radiance -
Reclaiming Sexuality

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief