Vata season

De bladeren kleuren langzamerhand bruin, geel en rood en de bomen laten ze zachtjes los. Het is herfst! Het is een seizoen van afsterven en nestelen zodat er wedergeboorte kan plaatsvinden.

Met een krachtige volle maan in september en de komst van dit nieuwe seizoen mogen wij ook gaan loslaten wat ons niet langer dient.

Misschien is dat die shitty baan verlaten, uit een toxische relatie stappen, van die slechte gewoonte af.

This is your call sister.

 

Een nieuwe seizoen vraagt ook om nieuwe routines en rituelen. Dit is het seizoen van Vata Dosha.

Vata dosha neemt de volgende kwaliteiten met zich mee: droog, licht, koud, ruw, subtiel en bewegelijkheid. Volgens de Ayurvedische principes brengen soortgelijke kwaliteiten Vata uit balans, en brengen de tegenovergestelde kwaliteiten juist balans. De focus mag dit seizoen dus liggen op gronding, zwaarte, lubricatie, routine, nestelen, verzachten, warmte, warmte en warmte.

De tips die dit Vata seizoen van pas zullen komen:

Grounding Veggies

Eet zoveel mogelijk warme en vers gekookte maaltijden.

Geef voorkeur aan de smaak zoet, zuur en zout en gebruik lekker veel grondende voeding zoals aardpeer, knolselderij, wortel, pompoen, pastinaak, schorseneren, aardappelen etc.

Kies voor voeding die Ojas (vitaliteit) verhoogt zoalsgroenten en fruit, geweekte en gepelde amandelen, dadels, goede kwaliteit vetten, amandelmelk, saffraan, basmati rijst

Gestoofde warme appels en peren bereid met ghee of kokosolie en verwarmende specerijen doen het goed in de herfst

Routine

Een consistente, dagelijkse routine geeft rust en regelmaat aan het onrustige wind element van Vata dosha.

Probeer vaste slaap- en waaktijden aan te houden. Ga op tijd naar bed! In de herfst en winter hebben we meer rust en slaap nodig dan in de zomer, geef daar aan toe.

Vermijd kunstmatig licht, dit verstoort je circadiaanse ritme en vrouwelijke cyclus. Steek ’s avonds lekker een kaarsje aan of gebruik een himalaya zoutlampje.

Warming Spices

Kies voor verwarmende specerijen zoals kaneel, kardemom, turmeric, kruidnagel, gember, nootmuskaat, zwarte peper, asafoetida, komijn, venkel, koriander (vooral deze drie laatste samen als CCF mix)

Kruiden die Vata helpen balanceren: zoethout, ajwain, valeriaan, eigelijk bijna alle kruiden en specerijen, vergeet ook vooral de verse kruiden zoals basilicum, thijm en peterselie niet.

Verder kun je koken met: Miso, kombu, kelp, zeewier, tamari, appelazijn

Ayurvedische kruiden die goed zijn in dit seizoen:
Chyavanprash
Haritaki
Vidari
Dashamoola

Oil Up

Masseer jezelf dagelijks in met warme olie zoals koud geperste sesam olie, au bain marie verwarmd. Dit helpt de droge, lichte en mobiele kwaliteiten te balanceren met de tegenovergestelde zware, lubricerende en grondende kwaliteiten.

Maak er een ritueel van, neem de tijd en masseer jezelf met lange, zachte, voorspelbare bewegingen. Laat de olie minstens 20 minuten intrekken, terwijl je bijvoorbeeld een meditatie of yoga nidra doet, en neem dan een warme douche. De poriën openen door het warme water en de olie wordt nog beter opgenomen. Gebruik geen zeep en dep je lichaam na het douchen af met een handdoek. Gebruik Bhringaraj olie voor je kruin en voetzolen.

Je zult merken dat je je meer gegrond, weerbaar en blij voelt, het versterkt de immuniteit en helpt het gelukshormoon oxytocine aanmaken.

Cleanse & Glow

De Ayurveda adviseert om in de herfst (en lente) het lichaam te ontgiften en te ontdoen van ama.

Dit zijn toxines die veroorzaakt worden door o.a.:

  • een slechte vertering van voedsel en impressies
  •  toxische stoffen die we binnen krijgen via de lucht, voedsel, chemische make up en verzorging, schoonmaakmiddelen etc
  • alcohol, sigaretten, bewerkt voedsel
  • dosha’s die accumuleren gedurende de seizoenen

Het is essentieel om regelmatig te reinigen om te voorkomen dat ama zich verder ophoopt en manifesteert in ziekten.

Met het Cleanse & Glow programma helpt je de lever te ontgiften, je darmflora te herstellen, je hormonen te balanceren en je lichaam en geest klaar te stomen voor het nieuwe seizoen.

Wil jij 15 plantaardige recepten die perfect zijn voor dit seizoen? In samenwerking met Smaakt hebben we een gratis weekmenu gemaakt. Download ‘m hier.

Eén reactie

  1. Hello sisters! Dankje voor deze mooie blog, komt als geroepen ♥ Ik vroeg me af waar jullie zelf de ayurvedische kruiden en oliën halen? Of tips waar ze online verkrijgbaar zijn? Dan wel biologisch uiteraard. Ik wens jullie een hele fijne zondag, geniet van het zonnetje (ben ik nu ook aan het doen) 🌞💋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Glo

Glo is een Female Leadership, Health & Pleasure coaching praktijk en community voor vrouwen die ten volle willen leven en schitteren.

Online cursus

Radiance -
Reclaiming Sexuality

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief